Blauwe mouw

Je ziet iemand op straat lopen met een rode jas aan die 1 blauwe mouw heeft. Jouw hersenen geven automatisch een seintje af: klopt niet….klopt niet.  Misschien ga je (on-)bewust zoeken naar een verklaring: mouw stuk…nieuwe in laten zetten? Stof op? Foutje?

Het menselijk brein zoekt automatisch logica op, symmetrie en een vanzelfsprekende volgorde. Je ziet dit in heel veel dingen terug. Auto’s zijn 1 kleur, ze hebben niet een andere kleur motorkap (want dan ga je meteen denken dat deze auto schade heeft gehad en daarom de motorkap is vervangen), een paar schoenen zijn altijd gelijk (bij 1 zwarte en 1 grijze schoen ga je je meteen afvragen wat er mis is maar misschien is er simpelweg niet iets mis maar vindt de drager het gewoon leuk), een vensterbak met verschillende vormen en kleuren bloempotjes wordt al snel als rommelig ervaren (terwijl dit in de seventies wel een hele coole trend was!)

Bekijk maar eens de inrichting van huis en tuin van vandaag de dag. Loop langs willekeurige huizen en kijk wat er voor het raam staat…2 dezelfde bloempotten, 1 grote in het midden…2 kleintjes erlangs, 3 beeldjes in dezelfde kleur en van dezelfde serie, twee dezelfde gordijntjes aan weerszijde. Schilderijtjes (logisch aantal natuurlijk!) aan de muur op gelijke hoogte met gelijke lijstjes, waarvan de afstand allemaal even gelijk is.
Altijd een logisch patroon.

Bij een niet logisch patroon krijgen we een seintje van ons brein.

Nu heb ik de afgelopen tijd een heleboel sjaals gemaakt. Ik maak deze van verschillende vlakken stof. Een logische volgorde zou zijn: zwart, blauw, bloem, zwart, blauw….rood? Nee toch?
Toch heb ik er bewust voor gekozen om –weliswaar met beleid- onlogisch te mixen, niet te zoeken naar een match of symmetrie. En ik kan je zeggen…dat is me toch leuk om te doen! Ik leg de vlakken net zo lang in een andere volgorde totdat de sjaal de ja!wowfactor heeft. Net een puzzel. Heerlijk! De resultaten zijn zo waanzinnig leuk én apart. Zo kun je iets creëren wat echt uniek is en er lekker uitspringt.
Toch denk ik dan dat zo’n sjaal niet voor iedereen is weggelegd. Voor sommige mensen geven logica in vormen en patronen een gevoel van veilig en rust. Maar tja, aan de andere kant denk ik dat je ook moet durven, durven je los te maken van veilige keuzes. Los van voorgeschreven, onbewuste of automatische logica. Deze sjaals maak ik al een aantal jaren en de reacties zijn dan ook onwijs positief. Leuk vind ik dat dan…dat mensen het zien.

Door hier eens bewust over na te denken, kun je je visie overschrijven, herzien, aanpassen. Of niet natuurlijk ;-)
Waarom moet alles volgens een vast en logisch patroon…het mag toch ook best een beetje raar, vernieuwend en apart zijn? Lekker beetje gek kan je een heel bevrijdend gevoel geven, kan ik je zeggen! Het mag er toch best uit springen doordat het anders dan anders is?

De moeite waard om jezelf eens onder de loep te nemen en te bekijken hoeveel waarde jij hecht aan deze logica. En als je tot de conclusie komt dat jij het veilige type bent of jij je los kan maken van logische vormen, patronen en symmetrie…try…you will love it!!

  

© 2011 - 2023 Pink Labelle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel