Mijn plezier is oranje en morgen is geel!

Kun jij je voorstellen dat alle kleur uit de wereld zou verdwijnen? Alles heeft kleur, alles is gekleurd en kleur is het leven en het leven is kleur…
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het geweldig vind om zo op z’n tijd naar een nostalgische zwart/ wit film te kijken. Het roept bij mij een gevoel op uit een ver verleden, een verleden waar ik zelf niet eens deel van uit heb gemaakt maar er toch wel aan link. En zelfs dat is kleur, geen breed scala maar wel verschillende zwart/ grijs en wittonen.

Maar wat doet kleur met je?

Kleur heeft in eerste instantie vooral een praktische werking. Het schept duidelijkheid. Het onderscheid dingen van elkaar. Want zeg nou zelf…zou jij lila sinaasappeltjes kopen als je ze in de supermarkt zag liggen? Je zou dan meteen aanvoelen dat er iets niet helemaal okee is met die sinasappeltjes. Misschien zou je ze kopen uit nieuwsgierigheid…

Kleur zorgt ook voor associaties. Blauw is de kleur van de lucht (al zien we vaak een donkergrijs wolkenpak, toch blijft blauw de associatiekleur), groen de kleur van de natuur, wit is onschuld, geel de zon (en joh…het ding is niet eens geel), rood staat voor de liefde, roze voor babymeisjes en go so on…

Maar kleur zorgt ook voor je persoonlijke associatie. Herinneringen kunnen kleur hebben, speciale gebeurtenissen, details. Vaak slaan we deze onbewust op en kunnen deze weer aan de oppervlakte komen als we iets zien wat ons er weer aan linkt.
Mijn moeder zei vroeger altijd dat rood in combinatie met groen echt erg lelijk was, dat vloekte en je moest deze vreselijke combinatie dan dus ook echt uit de weg gaan. Zodra ik vandaag de dag deze combinatie zie –die ik overigens helemaal niet meer lelijk vind- zie ik meteen mijn moeder voor me met haar uitleg over groen en rood samen…het is onlosmakelijk met elkaar verbonden en waarschijnlijk blijft dat mijn hele leven nog zo.


Vaak zit het ‘m in combinaties…van kleur en de vormen die ze creeën…de zogezegde print. Denk maar eens terug aan het behangetje van vroeger, zodra je deze kleuren en print ziet is je link naar vroeger meteen gelegd. Zo zie ik ook meteen aan stoffen uit welk periode deze stammen. Ik werk veel met stoffen uit de jaren 60 en 70, deze kleuren en print fascineren mij enorm. Iedere periode had een eigen stijl qua kleurgebruik en print en dat zag je dan weer terug in alles om je heen.
Mijn huidige keuken is helemaal gevuld met het oranje Brabantia blikwerk uit de jaren 70…jaja, die met die bloemetjes erop ;-). Iedere keer als ik erna kijk blijft het voor mij iets wat een gevoel uit een vervlogen tijd meeneemt. Het staat wel in het nu maar de nostalgic feeling blijft.

Een tijdje geleden was ik in het bezit van een personal mental coach. Deze leerde mij om te gaan met situaties, keuzes maken en bracht samen met mij weer structuur aan in mijn leven. Omdat ik een beelddenker ben werkte hij vooral met kleuren. Iedere gedachte moest ik analyseren en benoemen met een kleur, de kleur die ik daar het beste bij vond passen.
Zo werd een geweldig ontwerp en de uitvoer daarvan voor mij roze met glitters. Ik zag het sprankelend voor me…het kon wel een hele ruimte vervullen. En van binnen voelde het ontzettend goehoed! Het grappige hiervan is dat ik nog steeds bij ieder succesvol ontwerp me omringd voel door roze met glitters, wat me dan vervolgens weer een extra kick geeft want die kleur voelt immers helemaal lekker. Ik heb ‘m ooit eens vastgelegd en bestempeld als symboolkleur voor iets wat heel goed voelt. En zo blijft ie terug komen.

Ik denk dat sommige zich hier wel in kunnen vinden en anderen het vreemd vinden, waarschijnlijk heeft het dan te maken met het feit of je een beelddenker bent of niet.
Heb je jezelf dat wel eens afvraagt hoe je denkt? Kun je het als een soort film voor je zien…met plaatjes en beelden, of werkt het in jouw hoofd heel theoretisch? De moeite waard om eens uit te zoeken, zou ik zeggen. Het kan je helpen dingen te snappen en duidelijkheid te geven waarom je sommige dingen heel moeilijk vindt terwijl in andere zaken heel veel kracht ligt en deze vanzelf gaan…

Sta eens stil bij de kleuren in je leven, ze zijn stiekem vanzelfsprekend en gewoon geworden. Neem eens de tijd om je heen te kijken maar ook in je gedachten. Welke kleuren betekenen iets voor je en zeker niet onbelangrijk…waarom? Welke kleuren doen je denken aan vroeger? Welke kleur voelt goed en welke juist helemaal niet?
Kleuren werken namelijk samen met jouw emoties. Ze hebben een verzwegen pact.

Hoe gekleurder je leven…hoe meer je open staat voor uitdagingen en het leven zelf! Zie kleur als het kunstwerk van het leven, zie het om je heen en geniet ervan!

© 2011 - 2023 Pink Labelle | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel